קרן המחקר והפיתוח של ארגון מגדלי הדגים בישראל נוסדה בשנת 2017, במטרה לחזק את יכולת ההתמודדות של ענף המדגה הישראלי אל מול האתגרים הרבים העומדים לפתחו, לתמוך בפיתוח והטמעת טכנולוגיות חדשות בענף, לקדם התייעלות וליצור מוצרי שוק חדשים ומשופרים, באמצעות מחקרים יישומיים ומיזמים פורצי דרך במגוון תחומים הקשורים בחקלאות המים.

ענף המדגה הישראלי הוא ענף דינמי מאוד, המושפע מגורמים רבים: תנאי שוק משתנים, מחלות ופגעי טבע שונים הם רק חלק מהאתגרים איתם מתמודד הענף באופן שוטף. על מנת להבטיח עתיד ארוך טווח, בתנאי הכלכלה הגלובלית, תחום גידול הדגים בישראל דורש הטמעה של טכנולוגיות חדשות, שיפור יכולת העמידות של מינים קיימים בתנאי הגידול הנתונים ולעיתים אף איקלום של מיני דגים חדשים לגידול בישראל.

קרן המחקר של ארגון מגדלי הדגים בישראל עוסקת במחקר יישומי שתכליתו מציאת פתרונות לבעיות המאתגרות את משקי המדגה בישראל. הקרן מבצעת חיבור בין חקלאי חוות הדגים לבין גופי מחקר ויזמות וחוקרי הממסד האקדמי, על מנת לאתר הזדמנויות לשילוב טכנולוגיות חדשניות ולהגדיל את יכולת ומאמץ המחקר בתחום, ובכך להרחיב את שיתוף הפעולה בין האקדמיה, השטח וחברות מסחריות, לנצל טוב יותר את תוצאות המחקר ולהקנות לחקלאי המדגה יתרון טכנולוגי, שיווקי וחדשני, בדגש על פתרונות יישומיים לשטח.

קרן המו"פ של ארגון מגדלי הדגים מעודדת גורמים מהענף והתעשייה, חוקרים מהאקדמיה, גופים ממשלתיים, בעלי ידע, ניסיון ויכולת בתחומים הנ״ל להגיש הצעות מחקר. תוכנית העבודה למחקרים המוגשים תהיה לתקופה של שנה ועד שנתיים (במקרים מיוחדים ועל פי בקשה מיוחדת תהיה אפשרות להארכה של שנה נוספת ללא תוספת תקציבית). הנהלת הענף רשאית לאשר תקופת מחקר השונה מהתקופה המבוקשת בהצעת המחקר.

מיון ובחירת הצעות המחקר מנוהל על פי נוהלי והחלטות ועדות מקצועיות של הנהלת הענף המורכבות מחקלאי המדגה ומדענים העוסקים בתחום חקלאות המים. בנוסף, הצעות המחקר עוברת סקירה על ידי מומחים בארץ ובעולם.