דליה מזורי | 6/3/2016 18:20
עשרות מגדלי דגים מכל הארץ הפגינו היום (א') בירושלים נגד הרפורמה שמקדם שר האוצר משה כחלון בתחום החקלאות, לפתיחת השוק לייבוא ללא מכס של דגים מחו"ל. המגדלים נשאו שלטים כמו "הרפורמה הזו עוד תטביע את כולנו", וקראו לשרי הממשלה "לעצור לאלתר את המלחמה שהכריז משרד האוצר על החקלאות הישראלית". לטענתם ייבוא מאסיבי של דגים מחו"ל יהרוס את פרנסתם של מגדלי הדגים הישראלים.
יוסי יעיש, מזכיר ארגון מגדלי הדגים, אמר כי ענף המדגה היינו הנפגע העיקרי מהרפורמה שמקדם האוצר באופן חד צדדי, בעיצומם של מגעים אינטנסיביים עם משרד האוצר. המגדלים הציעו תכנית חלופית תוך תמיכה ישירה במגדלים, כפי שנהוג במדינות ה-OECD, כאלטרנטיבה להגנות המכס והסבסוד העקיף. לדבריו, התכנית מפתיעה במיוחד לאור קביעה חד משמעית מטעם היועץ המשפטי של משרד האוצר, לפיה הורדת מכסים צריכה להיעשות באופן מדורג ומבוקר, ולכלול מתווה תמיכות ישירות, שיאפשר לענף ולמגדלים תקופת הסתגלות חיונית.
"מבחינתנו, הרפורמה מהווה איום קיומי שאם ייצא לפועל יביא לקריסה מוחלטת של ענף המדגה הישראלי", הדגיש יעיש. בארגון מגדלי הדגים אומרים כי טענת האוצר לפיה הורדת המכסים תוזיל את מחירי הדגים ותתרום להורדת יוקר המחיה, הינה במקרה הטוב טעות ובמקרה הגרוע יותר, הטעיה מכוונת.
שוק הדגים בישראל מורכב מ-85% דגי ייבוא ו-15% דגה מקומית, כך שרוב הדגים המשווקים בישראל מגיעים מחו"ל. עם זאת על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הדגים המיובאים לארץ ללא מכס גבוהים באופן משמעותי ממחירם של הדגים המיוצרים בישראל.
מבדיקה שערכו מגדלי הדגים עולה כי לק"ג דגים מסוג אמנון למשל, מקבל החקלאי הישראלי כ-12 שקל. המחיר הממוצע לצרכן עומד על כ-30 שקל. דגי האמנון מיובאים מסין במחירי הפסד, כדי להתחרות בדגה הישראלית: היום עולה לייצר ק"ג דגים בסין 26 שקל. אותם הדגים מגיעים לכאן ונמכרים בארץ במחיר של 13 שקל בלבד.
לכן לדעת יעיש פתיחה לייבוא בתנאים הנוכחיים למעשה מחסל לחלוטין את כושר התחרות של המגדלים הישראלים. "מי שבאמת רוצה להוריד את יוקר המחייה שיטפל בפערי התיווך האדירים ובריכוזיות של רשתות השיווק ולא בחקלאים ובמגדלים, שהם החוליה הכי חלשה בשרשרת".