- ירידת הטמפרטורות, ירידת הלחות והפעלת אמצעי חימום בחורף, גורמים להתייבשות מואצת של העור.
- תפקיד השומן העורי (החלב) בגופנו הוא לשמן את העור והשיער, לקטול חיידקים ולהוות שכבת מגן המונעת ממזיקים סביבתיים לחדור אל תוך העור
- ישנם מספר שינויים תזונתיים שמומלץ לערוך בתקופה זו, שהינם בעלי השפעה על גופנו ותורמים למניעת אובדן הלחות.
- שתייה מרובה של מים, צריכת ירקות ופירות וצריכה מוגברת של מזונות המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6, יתרמו למניעת התייבשות העור בחורף.
- בין המזונות העשירים באומגה 3 ואומגה 6 ניתן למצוא: דגי בורי, פורל, לברק, מקרל וסלמון וכן זרעי פישתן, זרעי צ'יאה ואגוזי מלך.
ד"ר תורי גולדשטיין דיאטנית קלינית
מי לא מכיר את התחושה הזו? העור מגרד, הידיים מתקלפות ושפופרות הקרם מתרוקנות בקצב מהיר. עור יבש מהווה בעיה נפוצה מאוד, אשר לעיתים קרובות מחריפה במהלך החורף, כאשר הטמפרטורות יורדות ובמקביל גם הלחות סביבנו יורדת. צרפו לאלה את אמצעי החימום השונים שאנו מפעילים כדי להפוך את הבית, המשרד, או החלל שלנו לנעים יותר וקיבלתם סביבה שגובלת באקלים מדברי…
לחות העור שלנו מתוחזקת על ידי השומן העורי (החלב) שתפקידו לשמן את העור והשיער, לקטול חיידקים ולהוות שכבת מגן המונעת ממזיקים סביבתיים לחדור אל תוך העור. טמפרטורת החלב זהה לטמפרטורת הגוף ושינויים בטמפרטורה משפיעים על לחות העור. ירידה ברמת הלחות של העור מביאה ליובש, , לסדקים ובמקרים קיצוניים לדרמטיטיס. תופעה זו מאפיינת את כל שכבות האוכלוסייה, ילדים ומבוגרים נשים וגברים אולם ללא ספק התופעה מחמירה ככל שאנחנו מתבגרים. עם העלייה בגיל, קיימת ירידה בשומניות של העור, בלוטות החלב פחות יעילות בהפרשת שומנים טבעיים, לכן עור יבש שכיח יותר במבוגרים.
השינויים בלחות מגדילים את ההפרש בין הלחות הגופנית לסביבתית, מה שמביא בסופו של דבר ל"שאיבה" של הלחות מהשכבה החיצונית המגנה של העור שלנו ולהתייבשות שלה. מעבר לחוסר הנוחות שהיובש גורם לנו לחוש, עור יבש רגיש יותר, כיוון שהשכבה ההגנתית של השומן הולכת ומצטמצמת. במצב זה העור חשוף יותר לפגיעה של חלקיקי אבק ולחדירה של חומרי הסביבה אל השכבות העמוקות יותר שלו.
ניתן על ידי מספר פעולות חיצונית ושינויים התנהגותיים לעזור למנוע את אובדן הלחות של עור הגוף.
- עריכת מקלחות קצרות ובמים פושרים והימנעות ממקלחת יותר מפעם ב- 24 שעות. שימו לב – גם שטיפת הידיים במים חמים לעיתים קרובות עשויה להחמיר את הבעיה של עור יבש, כיוון שהיא מסייעת להסרת השמנים הטבעיים שבעור ומצמצמת את שכבת ההגנה שלו.
- הפחתת שימוש בסבון
- הזנת העור בקרם לחות עשיר בשמנים
- הפעלת מכשיר אדים בבית
אולם זה לא כל מה שניתן לעשות. ישנם מספר שינויים תזונתיים שמומלץ לערוך בתקופה זו שהם בעלי השפעה על גופנו ותורמים למניעת אובדן הלחות על ידי יצירת תאי עור חזקים ועמידים יותר.
- צריכה מוגברת של מים. ההמלצה היא לשתיית 3 ליטר מים לגבר ו -2.5 ליטר מים לאישה בחורף. בכל מקרה יש להקפיד לשתות יותר מ- 2 ליטר מים ביום (מעל 8 כוסות מים גם בחורף). קר לכם מדי: – כדאי להמיר מים קרים בשתיית תה צמחים ללא קופאין.
- הגברת צריכת ירקות ופירות המכילים בתוכם ריכוזים גבוהים של מים כגון: מלפפונים, תפוזים. במקביל לצריכת ירקות ופירות העשירים בוויטמין C ובבטא קרוטן, למשל: גזר, דלעת, דלורית, גמבה, תפוזים, קלמנטינות, קייל ותרד.
- צריכה מוגברת של מזונות העשירים באומגה 3. הגברת צריכת דגים ל- 3 פעמים בשבוע, כאשר לפחות 2 מתוכם עשירים באומגה 3 כגון: בורי, פורל, לברק, מקרל וסלמון.
שמנים מקבוצת אומגה 3 ואומגה 6 הינם חומצות שומן חיוניות לגוף וצריכתם מגיעה אך ורק ממקורות חיצוניים, בעיקר מסוגי המזון שאנו צורכים.
מאחר וחומצת השומן מסוג אומגה 6 שכיחה מאד בתזונה המערבית וניתן לקבלה בקלות, מומלץ להתמקד בהעשרת המזון באומגה 3 שהנגישות שלה בתזונה המערבית נמוכה יותר. מכאן שחשוב לצרוך באופן מודע 2-3 פעמים בשבוע דגים העשירים באומגה 3 כגון: בורי, פורל, לברק, מקרל וסלמון. בנוסף לצריכת זרעי פישתן, זרעי צ'יאה ואגוזי מלך.
כפי שהטיפול במריחת קרם גוף מעשיר את שכבת השומן החיצונית של העור, היוצרת מגן חיצוני לשמירה על העור, כך צריכת מזונות עתירים באומגה 3 ואומגה 6 מגנים על העור על ידי אספקה של מרכיבים החיוניים לבניית שכבה מגינה בלתי חדירה מבפנים, ובכך יוצרת חומה מגינה מפני התנדפות נוזלים לתוך האוויר היבש.