- תקופת החגים מתאפיינת בריבוי ארוחות ומפגשים, הכוללים עושר גדול של מנות ומאכלים.
- דגי בריכות מכילים אחוז גבוה של חלבון, התורם לתחושת השובע.
- העובדה שדגי הברכות דלים בנתרן משפיעה אף היא על רמת השובע ומפחיתה את הצורך לשתייה מרובה התורמת לתחושת הכבדות האופיינית לארוחות החג.
- אופן ההכנה של הדג עשוי להשפיע על תחושת השובע – דגים מבושלים, משביעים יותר מדגים נאים.
- מנת פתיחה של דג טרי יכולה לסייע בצמצום ההפרזה באכילה ותחושת הכבדות המתלוות פעמים רבות לארוחות חג עשירות.
ימי החגים כבר בפתח ובמטבחים רבים בארץ כבר שוקדים על תכנון ארוחות החג מרובות המנות והמטעמים. בחגים, כמו גם בארוחות משפחתיות וערבי בשבת, מגישים רבים מאיתנו דגים כמנה ראשונה, לפני שיעלו לשולחן מנות הבשר והעוף הכבדות. האם זה רק עניין של מנהגי המסורת, או שיש מאחורי הדברים גם היגיון תזונתי?
תקופת החגים מתאפיינת בריבוי ארוחות ומפגשים הכוללים עושר גדול של מנות ומאכלים. בעוד שההמלצה שלי היא תמיד לצמצם את כמות המנות ולהסתפק בשולחן מרהיב עם מספר מנות מרשימות, הרי שקשה גם לנו, כאנשי מקצוע, להתמודד עם מנהגי החג. הדגים נחשבים למזון מזין ומשביע. הם קלים לעיכול וגורמים לתחושת שובע ללא תחושת צמא. תכונות אלו מאפשרות להם להיות "מנת פתיחה" אידיאלית. הם יוצרים שובע זמני ומאפשרים לגשת להמשך הארוחה בלי רעב מציק, בנינוחות של שובע קל, שמאפשר ליהנות בצורה מצומצמת יותר מטעמי האוכל, מהמגוון העשיר של מנות, מחוויית האכילה וחשוב מכל – מהחברותא סביב השולחן, בלי להתפתות להפרזה באכילה ולתחושת הכבדות המתלווה פעמים רבות לארוחות חג עשירות. יחד עם זאת, הם גם מתאימים, כמובן, לעמוד בזכות עצמם "כמנה עיקרית" משביעה וקלה, המאפשרת ליהנות מארוחת חג שאינה כבדה מדי.
דגים תורמים לתחושת השובע
מחקרים שעסקו במדד השובע של מזונות שונים מצאו שלדגים תרומה משמעותית בתחושת השובע. כמות החלבון הגבוהה הקיימת בדגים גורמת להפרשת חומרים המתווכים שובע במח. מחקר שנערך במכון קרולינסקה בשטוקהולם שבשוודיה, מצא שאנשים שאכלו מנת דג בצהריים צרכו 11% פחות מכמות המזון בארוחת הערב, לעומת אלו שאכלו בשר בקר בצהרים. למרות שלא אותרו הבדלים משמעותיים בדירוג של שובע או רעב של הנבדקים. מבצעי המחקר העלו השערה לפיה הטעם הייחודי של דגים, יכול לגרום לתחושת שובע לפרק זמן ארוך יותר ולדחות את תחושת הרעב. התוצאה היא שאנו מגיעים להמשך ארוחת החג בתחושת שובע מסוימת המסייעת לנו לשמור על אכילה מאוזנת גם בתקופת החגים.
השפעת המרקם על השובע
גם למרקם גוף הדג ואופן ההכנה שלו ישנה השפעה. לדוגמא – דגים מבושלים, משביעים יותר מדגים נאים (כמו למשל סביצ'ה או סשימי).
השפעת ההרכב על השובע
הסיבות לכל אלה הן, ככל הנראה, הימצאות חלבון באחוזים גבוהים בדגים. החלבון תורם לשובע וכתוצאה מכך עשוי לסייע בהפחתת כמות המזון הנאכל בהמשך הארוחה ובארוחה הבאה, בהשוואה למנות עשירות בגלוקוז או בפחמימות מהירות ספיגה. בנוסף לחלבון נמצא שדגים העשירים באומגה 3 יוצרים יותר שובע מדגים רזים. העובדה שדגי הברכות דלי נתרן משפיעה אף היא על שובע וחוסר צורך לשתייה מרובה בעקבות צריכת דגים. דג עתיר חלבון, עתיר באומגה 3 ודל נתרן הינו דג אידאלי להשריית שובע לטווח ארוך.
ריכוז החלבון המצוי בדגים, הערך התזונתי הגבוה שלהם, ריכוז הנתרן הנמוך במיוחד בדגי הבריכות, התפלגות חומצות השומן וקלות העיכול של הדגים, כולם יחד תורמים לתחושת שובע ממושכת ומהווים בשל כך אופציה מצוינת לפתיחת הארוחה, במיוחד בתקופת החגים, בה אנו מסבים לארוחות רבות ועשירות במנות ובקלוריות.